top of page
  • Writer's pictureEmapark Datça

Şerh Nedir? Şerhli Ev Satılır Mı?


Şerh nedir? Şerhli ev satılır mı?” soruları özellikle gayrimenkul alımlarında sıklıkla karşılaşılan sorulardan biri oluyor.

Tapu kütüğüne dikkatli bir şekilde bakarsanız burada sütunlardan meydana gelen alanda 4 ana bölüm bulunduğunu görebilirsiniz.

Sol baştan itibaren şerhler sütunu, mülkiyet sütunu, irtifak sütunu ve taşınmaz yükü sütunu şeklinde sırayla gitmektedir.

Tapu Sicili Tüzüğünü dikkate alırsanız, ana sicillerden biri olan tapu kütüğünde taşınmaz mallar ya da bu kategoriye giren müstakil ve sürekli haklar, sahiplerin mülkiyet hanesine yazılmalıdır.

Taşınmaz olan malların tapu sicilinde bulunan haklarla alakalı şerhlerin de tapu kütüğünde yer alması gerekir.

Şerh alanına yazılan bir başka bilgi de kişisel haklar ve tasarruf kısıtlayıcı kayıtlar ile geçici tescillerdir.


Tapuya Şerh Koymak

Şerh nedir? Şerhli ev satılır mı? sorusu en çok da tapu işlemlerinde karşımıza çıkıyor. Tapuya şerh koyulmasıyla ilgili düzenlenen bazı yasal esaslar olduğunu söyleyebiliriz.

Tapu Sicil Tüzüğü kapsamında sırayla madde madde bu konudaki esaslara yer verilmiş. Taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulama olduğu da söylenebilir.

Örnek vererek anlatmak gerekirse satın aldığınız bir evin resmi olarak sahibi siz olsanız bile ev sahibine ödemesini tam olarak yapmadığınızı düşünelim.

Bu durumda eski ev sahibine bir miktar daha borcunuz kalıyor. Bu da satıcının eve şerh koyabilme yetkisine sahip olduğu anlamına geliyor.

Şerh işlemiyle beraber sahip olduğunuz eve bazı kısıtlamalar da gelebiliyor. Kısıtlamalar geldikçe siz de kalan borcunuzu ödemeye mecbur kalıyorsunuz.


Şerh Sözleşmesi Süresi Ne Kadar? Geçici Şerh Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz şerh süresi 5 sene olarak belirleniyor. 5 sene geçtikten sonra şerhin hiçbir hükmü kalmıyor ve geçersiz kabul ediliyor.

Şerh olarak konulan haklar arasında kira sözleşmeleri, satış vaatleri, şufa sözleşmeleri ya da kat karşılığı inşaat sözleşmeleri gibi evraklar da yer alıyor.

Tapuya şerh koyulabilmesi için mülk sahibinin evrakları eksiksiz bir şekilde toplayarak Tapu Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor.

Başvuru esnasında şerh talebinin yazılı olduğu dilekçeyi yetkili kişiye vermeli ve tapuya şerh koyma ücretini de nakit olarak ödemelisiniz. Tüm bu işlemlerden sonra kısa sürede tapuya şerh koyma işlemi tamamlanmış olacaktır.


Şerh nedir? Şerhli ev satılır mı? sorusunun yanı sıra geçici şerh de çok fazla merak edilen konulardan biri oluyor. Tapu sicilinin şerhler sütununa geçici olarak işlem yapılmasına geçici şerh denmektedir ve bu kişilere belirli bir süre verilir. Diğer prosedürler birbirini takip eder.

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page