Yeni bir eve taşınmak çoğu zaman kendimizi yenilememizi sağlasa da, kiralık ev bulmak oldukça zor bir süreçtir. Kiralayacak bir ev bulduktan sonra bile, kiralık arayışınız hâlâ devam edebilir. Daha iyi bir ev bulma ihtimali her zaman aklınızın bir köşesinde bekler ancak siz kararınızı netleştirene kadar bulduğunuz evin başkasına kiralanması riski de huzursuzluk verir. İşte böyle bir durumda kararınızı netleştirirken size zaman kazandıracak basit bir çözüm var: Belirli bir süre konutun başkasına kiralanmasını önleyen kapora. O halde, ev kiralarken ne kadar kapora verilir?
Kapora Nedir?
Kapora, en basit ifadeyle bir güvence parasıdır. Bir konutu birden fazla kişinin talep ettiği durumlarla gerçek hayatta sıklıkla karşılaşılır. Beğendiğiniz ancak tam olarak emin olamadığınız ya da herhangi başka bir nedenle o anda kiralama işlemlerini yapamadığınız durumlarda, konutun başka biri tarafından kiralanmaması için kapora verebilirsiniz.
Kapora belirli bir süre için verilir. Bu nedenle kapora verirken ne kadar süre için verildiği net olarak belirlenmelidir. Ayrıca, bir çeşit güvence parası olan kapora, evi tutmaktan vazgeçtiğiniz durumlarda iade edilmez. Yani, kapora belirlenen süre için evin sizin için başkasına kiralanmadan bekletilmesi için ödenir ve o süre bittiğinde ya da evi kiralamaktan vazgeçtiğinizde kural olarak verdiğiniz kişide kalır.
Kapora Hangi Durumlarda İade Edilir?
Kapora, hem Türkiye’de hem de dünyada yaygın kullanılan güvence yöntemleri arasında yer alır. Uygulamada bir kişinin bir konutu beğenmesi halinde, o kişinin ciddiyetini gösteren en önemli unsurlardan biri kapora ödemesidir.
Ödenen paranın iadesi ise merak edilen konular arasında yer alır. Her ne kadar kural satıcıya ödenen kaporanın geri iade edilmemesi olsa da, kiralayan kişiden kaynaklanan durumlarda, kapora veren ödediği bedeli iade alabilir. Bu durumlara örnek olarak ev sahibinin konutunu kiralamaktan vazgeçmesi ya da başka bir kişiye kiralamak istemesi verilebilir.
Ev Kiralarken Ne Kadar Kapora Ödenir?
Beğenilen bir konutun bir süreliğine sizin için bekletilmesine yarayan kapora, kiralayandan kaynaklanan durumlar dışında geri ödenmeyeceği için ödeyen kişiyi maddi olarak olumsuz etkiler. Bu nedenle kapora öderken, ne kadarlık bir kapora verdiğinizi bir kağıda yazmanız ve bu kâğıdı kaporayı alanla birlikte imzalamanız karışıklık ihtimalini önler. Ayrıca kapora verirken ne kadar süre için geçerli olacağı da aynı şekilde belirlenmelidir. Diğer taraftan ödenecek kapora bedeli, kira bedelinin yüzde 25’i kadar olmalıdır. Ancak bu bedel tarafların anlaşmasına göre farklılık gösterebilir.
Comments