top of page
  • Writer's pictureEmapark Datça

Ev satın alan yabancılar Türk vatandaşı olabilir

Updated: Nov 16, 2018


Ocak 2017'den itibaren yabancıların Türk vatandaşlığına geçmesiyle ilgili birçok gelişme kaydedilmiştir. Çalışmalar, ev satın alan, bankada hesap sahibi olan ve talep ettikleri takdirde “Türk vatandaşı” olma konusunda Türkiye'de iş yapan yabancılara yönelik çalışmalarını tamamladı. Hükümet, yabancıların ülkeye döviz yatırımı getirmesini sağlamak için vatandaşlık uygulamasının genişletilmesi üzerinde çalışıyor.

2016 yılının ilk aylarında yabancılara 16500 konut satışı özellikle emlak piyasasının zamanını aldı. 2017 yılının ilk aylarında Bakanlar Komitesi, “ev satın almayı kabul eden vatandaşın tanınması” durumunda, konut satışlarında bir patlama ihtimali olduğunda harekete geçti.

Gayrimenkul sektörünün dev şirketleri bu konuda açıklamalarda bulundu. 12 Ocak'ta Resmi Gazetede yayımlanan kanunla, Türk Vatandaşlık Kanununun 12. maddesinde Türk vatandaşlığının kazanılmasındaki istisnai durumların kapsamı genişletilmiştir. 25 Mayıs'ta yayımlanan Türk Vatandaşlık Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikle, uygulamada bazı değişiklikler yapıldı. Satın alma kararını belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önerisi ile Türk vatandaşlığı kazanabilmesi koşuluyla, en az 1 milyon ABD Doları değerindeki taşınmaz malın tapu kısıtlamasında üç yıl satılamayacağı biliniyordu. Bakanlık ve Bakanlar Kurulu kararı.

Yönetmelik kapsamında, ev satın alan yabancılar için Türk vatandaşı olma sınırları nasıldı?

Gayrimenkulün satış yoluyla elde edilmesine ilişkin başvuru, maddede belirtilen tutarı belirlemek için yeterli olmayacaktır, SPK tarafından kabul edilen ve geçerli bir lisansa sahip olan ve uygun şekilde hazırlanmış bir değerlendirme uzmanı tarafından hazırlanan bir değerleme raporu talep edilecektir. değerlendirme standartları Değerleme raporunun yapılan işlem yılı ile ilgili olduğu gözlemlenecektir. ABD doları cinsinden olan değer, işlemin yapıldığı tarihteki TC Merkez Bankası'nın etkin satış oranı üzerinden hesaplanacak ve her bir yabancıya birden fazla ev devri için her bir konut ayrı ayrı değerlendirilecektir.

Düzenlemenin en önemli konusu zamanın kapsamı olacaktır. Yabancılar, bu taşınmaz veya taşınmazların üç yıllığına satılmamaları ve vatandaşlık ve taşınma bildirimi talep eden yabancılar için tescil talep belgesini “taahhütnamenin uygulanmasına ilişkin Yönetmeliğin 20. maddesi kapsamında” taahhüt ederler. Türk Vatandaşlık Kanunu'nda, satın alma tarihinden itibaren üç yıl içinde satılmaması gereken bir taahhüt var. ”Koşulu şart koşulacak. Endikasyon tarihinden itibaren 2 yıl içinde, kiracı tarafından iptal edilmesi halinde, kişinin Türk vatandaşlığı kazanıp kazanmadığı, MERNİS kayıtları ile kontrol edilebilir. Taşınmazın çeşitli sebeplerden dolayı kiracının rızası olmadan teslim edilmesi durumunda, bu konu derhal Sivil Kayıt ve Milliyet Genel Müdürlüğü'ne bildirilmelidir.



17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page