top of page
  • Writer's pictureEmapark Datça

Türk Vatandaşlığı ile ilgili soru ve cevaplar

Updated: Mar 16, 2019


Soru: Türk vatandaşlığına başvuru süreci nasıl işliyor? Cevap: En az 250.000 USD üzerinde gayrimenkul satın alıp, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvurusuyla Türk Vatandaşlığı talebiniz işleme koyulur. Başvurunuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na satılan gayrimenkullerin en az 250.000 USD olduğunu araştırmak üzere gönderilir. Bakanlık, tapu kayıtlarına üç yıl satılamaz şerhini koyar. Bakanlık başvuruyu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne göndererek işlemler son aşamaya gelir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartı ve pasaportunuzu almak üzere NVİGM’ye davet edilirsiniz.

S: Ailem de Türk Vatandaşı olabilir mi? C: Evet. Siz, eşiniz ve 18 yaşın altındaki tüm çocuklarınız Türk vatandaşı olabilir.

S: 250.000 USD sınırına ulaşmak için birden fazla gayrimenkul alabilir miyim? C: Toplam değeri en az 250.000 USD olacak şekilde birden fazla gayrimenkul satın alabilirsiniz. Fakat hepsi için aynı anda başvurmalısınız. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü beyan edilen değerler 250.000 Doların üzerindeyse vatandaşlık başvurularını kabul eder.

S: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğu nedir? C: Gayrimenkulün tapuda beyan edilen değeri 250.000 USD’nin üzerinde olup olmadığını Gayrimenkul Değerleme uzmanları doğrular. Bakanlık “satılamaz şerhi tesisini” TKGM’den talep eder. Satın aldığınız gayrimenkullerin ödemesi banka havalesi ile mülk sahibine yapılmalıdır.

S: USD ve TL kurlarını nasıl hesaplamalıyım? C: TKGM, taşınmazın USD cinsinden değerini, işlemin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden hesaplar.

S: Vatandaşlık işlemleri ne kadar sürede sonuçlandırılır? C: Vatandaşlık başvurularında aranılan belgelerin eksiksiz olması durumunda 6 ila 24 ay içerisinde işlem tamamlanmaktadır. Hükümet bu zamanı azaltmak için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Süreçle ilgili gelişmeleri bu sayfadan size bildireceğiz.

S: Tüm şartları yerine getirdiğimde kesin olarak vatandaşlık alacak mıyım? C: Vatandaşlık onayı süreci, ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturmadığınızın, ulusal güvenlik arşivleri aracılığıyla doğrulanması ve kesinleşmesiyle bağlantılıdır.

S: Kira garantili ticari bir mülk satın alarak Türk Vatandaşlığı alabilir miyim? C: Toplam değeri 250.000 USD fazla olan istediğiniz gayrimenkulü satın alabilirsiniz.

S: Türkiye'ye gelmek için zamanım yok. Türk Vatandaşlığını nasıl alabilirim? C: Emapark Gayrimenkul'e vekalet verdiğiniz takdirde baştan sona kadar tüm süreçleri takip edebiliriz.

S: Bir tapu için kaç kişi başvuru yapabilir? C: Sadece bir kişi ve birinci dereceden yakınları (eşi ve 18 yaş altı çocukları) vatandaşlık alabilir.

S: Daha önce Türkiye’de gayrimenkul satın aldım. Şimdi vatandaşlık başvurusunda bulunabilir miyim? C: 20.09.2018 tarihinden sonraki gayrimenkul alımları ve yatırımları ile başvuru yapılabilir.

S: Türk Vatandaşı olduğumda mevcut olan vatandaşlığımdan feragat etmek zorunda mıyım? C: Hayır. Çifte vatandaşlık alabilirsiniz.

S: Eğer Türk vatandaşlığı alırsam zorunlu askerlik yapmam gerekir mi? C: Henüz bilmiyoruz. Açıklama yapıldığı zaman burada güncelleme yapacağız.

S: Türk pasaportu için hangi milletlerden başvuru kabul ediliyor? C: Türkiye’de gayrimenkul satın alan bütün vatandaşlar başvuru yapabilir.

S: 18 yaş üstü çocuğum da vatandaşlık hakkından yararlanabilir mi? C: Hayır.

S: 18 yaş üzeri engelli çocuğum için vatandaşlık alabilir miyim? C: Çocuğunuzun ana-babasının bakıma muhtaç olduğunu belgeleyerek vatandaşlık alabilirsiniz.

S: Türkiye’ye yurtdışından gelen para bankadan mı gelmelidir? İran Vatandaşıyım ve bankayla para gönderemiyorum. C: Bu konu henüz net değildir. Netlik kazandığında sizi buradan bilgilendireceğiz.

S: Vatandaşlık süreci 6 ay sürebilir. Bu süreç içinde oturma izni alabilir miyim? C: Size ve 1. derece aile bireylerinize oturma izni verilir. (No:6458/31-J)

S: Türkiye’de çifte vatandaş olmam mümkün mü? C: Evet, Türkiye çifte vatandaşlığa izin veriyor fakat kendi vatandaşlığınıza ait konsolosluğunuzla görüşmelisiniz. Hindistan, Çin ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler çifte vatandaşlığa kısıtlama getirebiliyorlar.

S: Bilinmesi gereken herhangi kritik bir nokta var mı? C: Bakanlık, minimum değerin 250.000 USD olduğundan emin olmak istemektedir. Yeminli gayrimenkul değerleme uzmanları, fiyat sahtekarlığını önlemek için gayrimenkulu değerler. Bu yüzden satış fiyatı ile değerleme arasında %20’ye kadar sapmalar olabilir. Bu nedenle Emapark Gayrimenkul, bu durumu göz önünde bulundurarak hesaplama yapmanızı ve gayrimenkul almanızı tavsiye eder.

40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page